Konijnen- en Knaagdierenopvangcentrum Het Knaagspoor

Dierenbescherming

Het Knaagspoor is vanaf heden gedeeltelijk geopend.

 Al onze dieren zijn gevaccineerd tegen het nieuwe virus RHD2, welke is gemuteerd vanuit het VHD virus. Onze dieren kunnen veilig bij u geplaatst worden omdat zij geënt zijn. Omdat dit virus RHD2 nog steeds elke dag nieuwe konijnen ziek maakt speeddaten we momenteel niet op het Knaagspoor. Indien u een maat zoekt voor uw huiskonijn dan kunt u een konijn bij ons uitzoeken en thuis koppelen aan uw eigen huiskonijn. Uiteraard geven wij koppeltips mee.

 In het onderstaande berichten kun je uitleg vinden over het nieuwe RHD2 virus en wat je zelf als konijneneigenaar kunt doen om de gevaren te beperken.

Voor particuliere eigenaren van konijnen

•Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden. Voorbeelden van bruikbare desinfectiemiddelen zijn onder andere Virkon-S® en natriumhypochloriet. Deze zijn te koop bij dierenspeciaalzaken, agrarische winkels etc. Uw dierenarts kan u hierover ook adviseren.

•Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.

•Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.

•Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Houdt u uw konijnen binnen? Wissel van schoeisel bij het naar binnen gaan. Houdt u uw konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kunt u daar het beste andere schoenen dragen dan dat u op straat draagt. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.

•Laat bij acute sterfte onder uw konijnen een pathologisch onderzoek uitvoeren. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren.

•Treft u dode wilde konijnen aan? Meldt deze dan bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) via hun website www.dwhc.nl/report.html.

Het hele artikel lees je op: http://www.diergeneeskunde.nl/nieuws/2015/12/08/sterfte-onder-konijnen-door-vhd

 

Het Knaagspoor

Het Knaagspoor is het eerste regionale knaagdierenopvangcentrum in Nederland. Vanuit het hele werkgebied van Dierenbescherming Rijnmond worden jaarlijks ongeveer 750 konijnen en 250 knaagdieren in dit schitterende centrum opgevangen en herplaatst.

Het Knaagspoor hanteert natuurlijk gedrag als uitgangspunt voor het huisvesten van konijnen en knaagdieren. Zo is een konijn een groepsdier en dus ongeschikt om alleen te houden in een hok. Onder het motto ‘één konijn is geen konijn’ zijn er in de afgelopen jaren duizenden  konijnen gelukkig geworden met een maatje. Het Knaagspoor is inmiddels het toonvoorbeeld voor vele andere Dierenbeschermingsafdelingen die plannen hebben om konijnen en knaagdieren in aparte centra op te vangen. De belangrijkste doelstellingen van het Knaagspoor zijn het opvangen en herplaatsen van konijnen en knaagdieren en het geven van voorlichting over het houden van deze leuke dieren.

Wij zijn op woensdag geopend van 12.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Daarbuiten alleen op afspraak. 

*Het kan op woensdagmiddag en zaterdag druk zijn, mocht je een dier willen adopteren dan adviseren wij je om van te voren een afspraak te maken. Dit voorkomt onnodig wachten. Wij kunnen er op deze manier voor zorgen dat iedereen goed geinformeerd wordt over zijn of haar nieuwe huisdier.